Student Area|Teacher Area
 

Concern

Aim: This exercise is to help you to use concern correctly.

Different ways of using ‘concern’
 

  1. Concern – countable / uncountable noun
    Meaning: a reason to worry, or a business organisation
    e.g. Crime is a matter of public concern.
    e.g. Concerns about terrorism are misplaced: you are more likely to be hit by lightening than killed by a terrorist.
    e.g. A business that makes a profit is known as 'a going concern'.
     
  2. Concern – transitive verb; i.e. a verb that must have an object
    e.g. The tax changes will concern (meaning = affect/ involve) everyone.
    N.B. In some cases the verb cannot be used in the passive.
    e.g. The fact that she smokes so much concerns (meaning = worries) me.
    The story concerns (meaning = is about) a man with two heads.
    As far as he's concerned (about this) (meaning = affected / involved), it doesn't matter.
     
  3. Concerned – adjective
    Meaning = worried about
    e.g. University graduates are concerned about their chances of finding suitable jobs.
    e.g. Concerned parents approached the school about the problem.
     
  4. Concerning – formal preposition
    A preposition meaning 'about' or 'regarding'.
    e.g. This report should include all the facts concerning the accident.

Exercise
Choose the correct word from the drop-down list:

  1. Police are anxious to hear any information the accident.

     

    Answer:
    Police are anxious to hear any information concerning the accident..

    Explanation:
    A preposition meaning 'about' or 'regarding'. See Rule 4 above.

  2. There is a lot of about the effects of air pollution on children.

     

    Answer:
    There is a lot of concern about the effects of air pollution on children.

    Explanation:
    A noun. See Rule 1 above.

  3. This story a war in the 19th century.

     

    Answer:
    This story concerns a war in the 19th century..

    Explanation:
    A third-person verb. See Rule 2 above.

  4. As far as I'm you're talking rubbish.

     

    Answer:
    As far as I'm concerned you're talking rubbish.

    Explanation:
    A verb. See Rule 2 above.

  5. The workers are that there may be redundancies.

     

    Answer:
    The workers are concerned that there may be redundancies.

    Explanation:
    An adjective. See Rule 3 above.

  6. This article the budget.

     

    Answer:
    This article concerns the budget.

    Explanation:
    A verb. See Rule 2 above.

  7. More and more people themselves with environmental problems.

     

    Answer:
    More and more people concern themselves with environmental problems.

    Explanation:
    A verb. See Rule 2 above.

  8. The restaurant is a family .

     

    Answer:
    The restaurant is a family concern.

    Explanation:
    A noun. See Rule 1 above.

  9. Unemployment is a great of many people.

     

    Answer:
    Unemployment is a great concern of many people.

    Explanation:
    A noun. See Rule 1 above.

  10. The main is the threat of a terrorist attack.

     

    Answer:
    The main concern is the threat of a terrorist attack.

    Explanation:
    A noun. See Rule 1 above.

  11. Your total score is:

 

Last updated on: Monday, March 26, 2012